ULUSLARARASILAŞMA
Denizcilik temalı Piri Reis Üniversitesi’nin uluslararasılaşması, özellikle küresel denizcilik sektörünün ihtiyaçlarına yönelik olarak kendine özgü stratejiler ve kaynaklar gerektirmektedir. Bu hususta üniversitenin uluslararasılaşmasını destekleyecek ana unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- Uluslararası Eğitim-Öğretim ve Sertifikalar
Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde verilen eğitim öğretim uluslararası geçerliliğe sahiptir;
- Denizcilik eğitimi, uluslararası standartlara uygun sertifikalar ve akreditasyonlar gerektirmektedir. Bu nedenle, IMO’nun (International Maritime Organization-Uluslararası Denizcilik Örgütü) küresel denizcilik eğitimi projelerinde yer alarak, deniz güvenliği, gemi trafiği yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik gibi konularda uluslararası denizcilik eğitimine katkı sağlamaktadır. IMO’nun belirlediği ve ülkelerde yetkilendirdiği birimlerce denetlenen STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping- Gemiadamlarının Eğitimi, Belgelendirilmesi ve Vardiya Tutma Standartları) kapsamında denizcilik standartlarına uyum sağlayarak uluslararası geçerlilikte eğitim öğretim verilmekte, uluslararası tanınırlığın da artması sağlanmaktadır.
- Üniversitenin eğitim programlarının uluslararası akreditasyonlara sahip olması, mezunların dünyanın her yerinde geçerli sertifikalar ve belgelerle mezun olmalarını sağlamaktadır.
- Uluslararası Öğrenci ve Akademisyenler
- Piri Reis Üniversitesi’nde Denizcilik eğitim öğretimi tamamen İngilizce olup, Hukuk Fakültesi haricinde diğer fakültelerde eğitim İngilizce dilinde verilmektedir, böylece denizcilik alanında eğitim almak isteyen yabancı öğrenciler için de avantajlı olabilmektedir.
- Alanında uzman uluslararası akademisyenlerin ders vermesi, seminerlerde konuşması veya araştırma projelerinde yer alması amacıyla davet edilmesi, üniversitenin küresel bir öğrenme ortamı oluşturmasına yardımcı olmaktadır.
- Uluslararası Denizcilik Firmaları ve Kurumlarıyla Küresel İş Birlikleri
Piri Reis Üniversitesi, denizcilik sektöründe uluslararası standartlarda eğitim ve araştırmalar sunarak mezunlarına geniş kariyer imkanları sağlamaktadır. Ayrıca, dünya genelinde tanınan programlar ve iş birlikleriyle Türkiye’nin denizcilik eğitimi alanındaki itibarını güçlendirmeye katkıda bulunmaktadır.
- Uluslararası denizcilik firmaları, tersaneler, liman işletmeleri ve denizcilikle ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmak, öğrencilere küresel bir staj ve iş olanakları ağı sunabilmektedir.
- İş birlikleri aracılığıyla öğrencilere dünyanın farklı bölgelerinde staj yapma veya iş bulma fırsatları sunulmaktadır. Aynı zamanda, ortak araştırma projeleri ve iş birlikleri sayesinde öğretim üyeleri, denizcilik alanındaki küresel gelişmelere daha yakın olabilir.
- Uluslararası Staj Programları ve Kariyer Günleri Faaliyetleri
- Özellikle Kariyer Günleri faaliyetleri düzenlenmesiyle, uluslararası denizcilik ağırlıklı firmalar ile network oluşturulması sağlanmaktadır. Öğrenciler için küresel ölçekte geçerli staj programlarına katılımları uluslararasılaşmada önemli yer tutmaktadır. Örneğin, öğrencilerin farklı ülkelerdeki limanlarda, gemilerde veya denizcilik firmalarında staj yapmasını sağlayacak anlaşmalar yapılabilmektedir.
- Bu programlar, öğrencilerin farklı ülkelerdeki denizcilik süreçlerini öğrenmelerine, çok uluslu mürettebatla çalışarak kültürlerarası becerilerini geliştirmelerine olanak tanımaktadır.
- Araştırma ve Proje Ortaklıkları
- Üniversitenin, diğer ülkelerdeki denizcilik okulları ve araştırma merkezleriyle ortak araştırma projeler geliştirmesi, özellikle sürdürülebilir denizcilik, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı ve deniz güvenliği gibi konularda küresel etkiye sahip çalışmalara katkı sunmasını sağlamaktadır.
- Ortak araştırma projeleri ve iş birlikleri ile öğrenci ve akademisyen değişimi de sağlanabilmektedir.
- Uluslararası alanda Akademik İş Birlikleri
Denizcilik alanında uluslararası alanda İkili İş Birliği Anlaşmaları (Memorandum of Understanding-MoU) imzalayarak, üniversitenin küresel ölçekte bilinirliğinin artırılması ve denizcilik alanında lider bir konuma gelmesine katkıda bulunulması sağlanmaktadır.
- Erasmus Programları
- Avrupa’da ve diğer bölgelerdeki üniversitelerle yapılan iş birliği anlaşmaları sayesinde, Piri Reis Üniversitesi öğrencileri Erasmus gibi değişim programlarına katılarak eğitimlerinin bir kısmını yurtdışında tamamlama fırsatı bulabilmektedir. Özellikle Avrupa’daki denizcilik üniversiteleri ve araştırma merkezleri ile yapılan iş birlikleri, öğrencilere uluslararası deneyim kazandırmaktadır.
- Erasmus programına ek olarak, uluslararası öğrenci değişim programlarıyla dünya çapında birçok denizcilik üniversitesi ve araştırma merkeziyle iş birliği yapılmakta, böylece öğrencilerin geniş bir kültürel ve mesleki deneyim kazanabilmesine destek olunmaktadır.
- Erasmus değişim programlarıyla Piri Reis Üniversitesi’nin öğretim elemanları ve idari personelinin de mobilitesine katkıda bulunulmakta, öğretim üyelerinin yurtdışında farklı üniversitelerde değişim programı süresince dersler ve seminerler vermesi sağlanmakta, üniversitenin uluslararası olarak tanınırlığına katkıda bulunulmaktadır.
- Uluslararası Denizcilik Ağları ve Konsorsiyumlara Üyelik
Piri Reis Üniversitesi, dünya genelinde denizcilik eğitimini geliştirmeye odaklanan Uluslararası Denizcilik Üniversiteleri Birliği’nin (International Association of Maritime Universities-IAMU) aktif bir üyesidir. Dünyada 42 ülkeden 79 üniversitenin üyesi bulunduğu IAMU’ya üyelik sayesinde Piri Reis Üniversitesi, uluslararası konferanslara katılmakta, yeni eğitim standartlarını belirlemeye katkıda bulunmakta ve diğer üye üniversitelerle öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapabilmektedir. Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO’da da söz sahibi olan IAMU üyesi olmak, belli yeterliliklere sahip olmayı ve çeşitli denetlemelerden başarılı olarak geçmeyi gerektirdiğinden, denizcilik eğitim öğretimi veren üniversiteler açısından prestij kabul edilmektedir.
Ayrıca Uluslararası Denizcilik Eğitimcileri Birliği (International Maritime Lecturers Association-IMLA) kapsamında Piri Reis Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ortaklaşa olarak uluslararası konferans düzenlenmiştir.
- Dünya çapında denizcilik eğitimi veren üniversitelerin oluşturduğu ağlara ve konsorsiyumlara üye olarak diğer üniversitelerle öğrenci değişimi, araştırma iş birlikleri ve ortak eğitim programları geliştirmek, üyeler arasında uluslararası konferanslar düzenlemek mümkün olmaktadır.
- Düzenlenen uluslararası konferansların çıktıları olarak akademik dergiler arasında Özel Sayılar, akademik dergilerde makaleler ve kitaplar yayınlanarak akademik olarak uluslararasılaşmaya katkılarda bulunulmaktadır.
- Bu tür üyelikler, üniversitenin küresel denizcilik eğitim standartlarına uyum sağlamasına ve tanınırlığını artırmasına olanak tanımaktadır.
- Uluslararası Öğrenci Destek Hizmetleri
- Özellikle denizcilik eğitimi için yurt dışından gelen öğrenciler için vize desteği, yerleşim ve kültürel uyum gibi destekler sağlamak uluslararası öğrencinin gelmesinde etkili olabilmektedir.
- Bu destek hizmetleri sayesinde yabancı öğrenciler, kendilerini daha rahat hissedebilir ve üniversitenin sağladığı uluslararası öğrenme ortamına daha hızlı adapte olabilmektedir.
Piri Reis Üniversitesi’nin uluslararasılaşma stratejileri, öğrencilerine denizcilik sektöründe küresel bir vizyon kazandırmayı hedeflemektedir. Üniversite, sunduğu İngilizce eğitim, uluslararası iş birlikleri, teknolojik altyapı ve staj imkanlarıyla Türkiye’nin denizcilik alanındaki en önemli eğitim kurumlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Sözü edilen stratejiler, denizcilik odaklı bir üniversite olan Piri Reis Üniversitesi’nin uluslararasılaşmasını sağlamada temel adımları oluşturabilmekte, öğrencilerine küresel iş dünyasında rekabet edebilme fırsatı sunmakta ve denizcilik alanında uluslararasılaşmayı sağlamanın çeşitli yollarını örneklemektedir. Farklı kültürleri ve küresel standartları eğitim sistemine entegre eden bu okullar, mezunlarına küresel çapta iş bulma şansı sunmaktadır.