T.C. PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL KATKI KOMİSYONU YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – Bu yönergenin amacı; Piri Reis Üniversitesi Toplumsal Katkı Komisyonu’nun, kuruluşu, amaçları, faaliyet alanları, komisyonun yapılandırılması, görevleri, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- Bu yönerge; Piri Reis Üniversitesi Toplumsal Katkı Komisyonu’nun kuruluş, görev, yetki, sorumluluk ve çalışma esaslarına ilişkin hükümleri kapsamaktadır.
Dayanak
MADDE 3- Bu Yönerge, 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 12 nci ve 14 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
- a) Başkan: Piri Reis Toplumsal Katkı Komisyonu Başkanı’nı ifade etmektedir.
- b) Kalite Koordinatörlüğü: Piri Reis Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü
- c) Rektör: Piri Reis Üniversitesi Rektörünü,
ç) Toplumsal Katkı Komisyonu: Piri Reis Üniversitesi Toplumsal Katkı Komisyonu’nu,
- d) Üniversite: Piri Reis Üniversitesini,
İKİNCİ BÖLÜM
Organizasyon, Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Komisyonun organizasyon yapısı
MADDE 5- (1) Toplumsal Katkı Komisyonu, Rektörün başkanlığında; bir Rektör Yardımcısı, Üniversite Kalite Koordinatörü ve Rektör tarafından Üniversitenin tam zamanlı Akademik ve/veya İdari Personeli arasından 1 yıl için görevlendirilecek üyelerden oluşur.
(2) Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.
(3) Üyelik süresi sona ermeden görevden alınan veya görevi sona eren üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.
(4) Komisyon içerisindeki görev dağılımı başkan tarafından yapılır.
Komisyonun çalışma usul ve esasları
MADDE 6- (1) Komisyon, Rektörün veya Rektör Yardımcısının çağrısı ile dört ayda bir üye sayısının salt çoğunluğu ile toplanır; Başkanın talebi veya üyelerin salt çoğunluğunun talebi ile olağanüstü toplanabilir.
(2) Komisyon Başkanının bulunmadığı durumlarda, olağan ve/veya olağanüstü toplantılara Rektör Yardımcısı Başkanlık eder. Her ikisinin de bulunmadığı durumlarda, Komisyonun kendi aralarından seçeceği bir üye toplantılara Başkanlık edebilir.
(3) Çalışmaların ve raporlamaların hızlı ve etkili sürdürülebilmesi amacıyla Komisyon bünyesinde, iç veya dış paydaş toplantıları yapılabilir, Komisyon Üyeleri’nden alt çalışma grupları oluşturulabilir.
(4) Komisyon, olağan ve olağanüstü toplantıları, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile yapılır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile kararlar alınır. Oyların eşit olması halinde Başkanın oyu doğrultusunda karar verilmiş sayılır.
(5) Komisyon toplantılarında, sekretarya, personel, mekân vb. destek hizmetleri, Genel Sekreterlik tarafından sağlanır.
Komisyonun görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 7- (1) Toplumsal katkı faaliyetlerinin, Üniversitenin strateji ve hedefleri doğrultusunda organizasyonunu sağlamak,
(2) Üniversite, dış paydaşlar (kamu ve özel kurum/kuruluşlar), toplum bireyleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından toplum yararı için planlanan faaliyetlerin değerlendirilmesini, uygulanmasını, iyileştirilmesini, geliştirilmesini izlemek ve raporlamak,
(3) Toplumsal katkı faaliyetlerinin sürdürülebilirliği, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için destekte bulunmak ve Üniversitedeki toplumsal katkı koordinasyonunu sağlamak, iç ve dış paydaşlar, toplum bireyleri arasındaki iletişime ve etkileşime destek olmak,
(4) Toplumsal katkı faaliyetlerini izlemek ve iyileştirmek, verilere dayalı olarak ölçmek, değerlendirmek ve sonuçların raporlanması ve yayımlanması süreçlerini yönetmek,
(5) Toplumsal katkı süreçlerinin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetleri ile bütünleşmesini desteklemek,
(6) Üniversitenin toplumsal katkı hedef, politika ve stratejisinin belirlenmesi ve güncellenmesine destek olmak ve bunların paydaşlarca benimsenmesine ve içselleştirilmesine katkıda bulunmak,
(7) Üniversiteye kayıtlı öğrencilerin toplumsal katkı faaliyetlerine katılımını desteklemek,
(8) İhtiyaç duyulduğu durumda birimlerde Toplumsal Katkı Alt Çalışma Kurullarının oluşturulması konusunda öneride bulunmak,
(9) Yıllık Kurumsal İç Değerlendirme Raporu’nun hazırlanma sürecinde toplumsal katkıyla ilgili bölümü oluşturmak, toplumsal katkı ile ilgili çalışmalara ait verileri ilgili birimlerden temin etmek ve değerlendirmelerini yapmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük ve Yürütme
Yürürlük
MADDE 8- (1) Bu Yönerge Piri Reis Üniversitesi Senatosu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9– (1) Bu yönerge hükümlerini Piri Reis Üniversitesi Rektörü yürütür.