- 2024-25 AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ YATAY GEÇİŞ DUYURUSU
2024-25 AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ YATAY GEÇİŞ DUYURUSU
PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ
2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ YATAY GEÇİŞ KAYIT İŞLEMLERİ
Başvuru Tarihi: 13-17 Ocak 2025
Değerlendirme Tarihi: 20-23 Ocak 2025
Sonuçların İlanı: 24 Ocak 2025
Kesin Kayıt Tarihi: 27-31 Ocak 2025
Yedek Kayıt Tarihi: 03-04 Şubat 2025
2024-2025 Akademik yılı Bahar Dönemi başvuruları online yapılacak olup, kesin kayıtlar Piri Reis Üniversitesi Deniz Kampüsü Öğrenci İşleri Müdürlüğü’nde yüz yüze yapılacaktır.
Yatay Geçiş Başvuru Formuna buradan erişim sağlayabilirsiniz.
https://ois.pirireis.edu.tr/ogrenciler/yataygecisbasvuru/form
- 2024-2025 Akademik yılı Bahar Dönemi Yatay Geçiş Kontenjan tablosu daha sonra ilan edilecektir.
Başvurular online yapılacak olup, posta yoluyla başvuru evrakı kabul edilmeyecektir. Başvuru evrakları arasında eksiklik olan öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
Üniversitemiz Önlisans / Lisans programlarına 2024-2025 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin başvuru işlemlerini en geç 17 Ocak 2025 tarihine kadar yapması gerekmektedir.
BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
- Kurum içi Yatay Geçiş Başvurusunda Bulunacak Öğrencilerin;
- Kurum içi Yatay Geçiş Başvurusunda bulunacak öğrencilerin başvuru formu ile birlikte ÖSYM yerleştirme ve Sonuç belgeleri
- Kurumlararası (Ek Madde-1) Yatay Geçiş Başvurusunda Bulunacak Öğrencilerin;
- Öğrenci Belgesi (İmzalı mühürlü veya e- imzalı),
- Not döküm belgesi (Kapalı zarf içinde transkript): Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı izlediği bütün dersleri, kredileri, bu derslerden aldığı notları ve başarı ortalamasını dönemler bazında gösteren resmi belge (Fotokopisi kabul edilmeyecektir.) Öğrenci Belgesi (İmzalı mühürlü veya e- imzalı),
- Ders İçerikleri Öğrenci Belgesi (İmzalı mühürlü veya e- imzalı),
- Öğrencinin ÖSYM sınavına girdiği yıla ait LYS/YGS/YKS sonuç belgelerinin çıktıları ve ÖSYS yerleştirme belgesi,
- Öğrenimi süresince disiplin cezası almadığına dair belge Öğrenci Belgesi (İmzalı mühürlü veya e- imzalı),
- Ek Madde-1 kapsamında yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencilerin daha önce Ek Madde-1’e göre Yatay Geçiş yapmadığına ilişkin yazı Öğrenci Belgesi (İmzalı mühürlü veya e- imzalı),
- Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü -yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması, ve denklik belgesinin bulunması, kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliliğinin Üniversitemizin ilgili bölüm tarafından kabul edilmesi şartı aranır.
- 1 Adet fotoğraf
Merkezi Yerleştirme Ek Madde-1 Uygulama Esaslarına buradan erişim sağlayabilirsiniz.
- Başarıya Dayalı Yatay Geçiş Başvurusunda Bulunacak Öğrencilerin;
Kurumlararası Yatay Geçiş ile Başvuru Belgeleri;
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- 2 Adet Fotoğraf
- Kayıtlı olduğu üniversiteye giriş yaptığı sınav türüne göre ÖSYS/YKS/DGS Sonuç Belgesi ve Yerleştirme Belgesi (Halen kayıtlı olduğu bölümden farklı bölüme müracaat edeceklerden LYS sonuç belgesi)
- Öğrenci Belgesi (Güncel tarihli ve onaylı olması gerekmektedir)
- Transkript (2 adet güncel ve onaylı) (Hazırlık sınıfından gelenler hariç)
- Ders içerikleri (Hazırlık sınıfından gelenler hariç)
- Öğrenimi süresince disiplin cezası almadığına dair belge (İmzalı ve Mühürlü)
- Ek Madde-1 kapsamında yatay geçiş yapmadığına dair belge
- Yatay Geçişe Engel Bir durum Olmadığına Dair Belge (Önemli bir belge olup kayıt esnasında mutlaka sunulması gerekmektedir)
- Zorunlu Hazırlık koşulu olan bölümlere başvuru yapan öğrenciler Yatay Geçiş kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra İngilizce Yeterlilik Sınavına girmek zorundadır.
Kurumlararası Yatay Geçiş Başvuru Koşulları;
Genel not ortalamasına göre yatay geçişler, Piri Reis Üniversitesi diploma programlarına yurt içindeki yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarından yatay geçiş ile kabul edilecek öğrencilerin kontenjanıdır.
- Adayın kayıtlı olduğu diploma programının yatay geçiş yapmak istediği Piri Reis Üniversitesi diploma programına eşdeğer olması gerekir.
- Aday, YÖK tarafından denkliği kabul edilen bir yüksek öğretim kurumunda halen kayıtlı öğrenci statüsünde bulunmalıdır. Kayıt dondurmuş (izinli sayılma) olmak, yatay geçiş başvurusu yapmak için engel değildir.
- Lisans programlarının hazırlık sınıfına, birinci ve ikinci dönemleri ile bölümlerin son iki dönemine, Meslek Yüksekokullarının birinci dönem ile son dönemine yatay geçiş yapılmaz.
- Genel Not ortalamasını şartını sağlamakla birlikte başarısız dersi/ dersleri olan öğrencilerde yatay geçiş için başvurabilirler.
- Genel Not Ortalaması ile yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasına 100 üzerinden en az 60 veya 4.00 üzerinden en az 2.29 olmalıdır.
- Piri Reis Üniversitesine açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 üzeri olması, 4.00 üzerinden en az 3.15 olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği Piri Reis Üniversitesi diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
- Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapılabilmesi için, adayın öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği Piri Reis Üniversitesi diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
- Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde sayılan fiiller nedeniyle, başarısızlık veya disiplinsizlik nedeni ile ilişiği kesilenler yatay geçiş için başvuramazlar. Öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için uyarma haricinde disiplin cezası almamış olması gerekir.
(D) Yurt Dışından Kurumlararası Yatay Geçiş Önlisans Programlarına Başvuru Belgeleri (Mevzuata göre Bahar döneminde sadece Denizcilik Meslek Yüksekokulu için başvurular alınabilmektedir.)
Yurtdışından Yatay Geçiş Başvuru Belgeleri;
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- 2 Adet Fotoğraf
- Lise Diploması (Yurtdışından lise mezuniyetlerinde MEB denklik belgesi)
- Kayıtlı olduğu üniversiteye giriş yaptığı sınav türüne göre ÖSYS/YKS ile LYS sonuç belgesi veya muadil sayılan belgeler
- Onaylı Türkçe çeviri Öğrenci Belgesi (Güncel tarihli ve onaylı olması gerekmektedir)
- Onaylı Türkçe çeviri Transkript (2 adet)
- Onaylı Türkçe çeviri Ders İçerikleri
- Türkçe çeviri Disiplin Durum Belgesi
- Yeni tarihli YÖK’ten alınan denklik belgesi
- Öğrenimi süresince disiplin cezası almadığına dair belge (İmzalı ve Mühürlü)
- Yatay Geçişe Engel Bir durum Olmadığına Dair Belge
- Hudut Giriş-Çıkış Belgesi (Emniyet Genel Müdürlüğü’nden alınmalıdır.)
- Yurtdışında Okuduğunuz Döneme Ait Pasaport Onay Sayfaları
Yurtdışından Yatay Geçiş Başvuru Koşulları
- Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte öğrencinin Piri Reis Üniversitesinde yatay geçiş yapmak istediği diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında yükseköğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu yolla başvuran öğrencilerin yatay geçiş başvurusu üniversite senatosu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yurt dışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir.
- İlk dört yüzlük dilim dışında kalan bir üniversitede kayıtlı olunması halinde;
- Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayanların, her halükarda merkezi yerleştirme sınavına girmiş ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması,
- Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayanların, kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olması gerekir. e) Yükseköğretim Kurulu tarafından YGS ve LYS taban puanları için kabul edilen eşdeğer sınav puanlarına sahip olanların da (a) ve (b) maddelerindeki şartları sağlaması gerekir.
- Başarı sıralaması aranmayan programlar için; 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren QS ile Times dünya sıralamasında ilk 500’e giren üniversitelerde öğrenime başlayan öğrencilerden hazırlık sınıfı hariç en az ikinci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler; 3 üncü sınıfa (öğretim süresi 5 yıl olanlarda 3 ve 4, öğretim süresi 6 yıl olanlarda 3, 4, 5 inci sınıflara) yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Ön lisans programlarında ise bu öğrenciler üçüncü yarıyıla (ikinci sınıfa) yatay geçiş başvurusu yapılabilirler.
- İşbu yönergede belirtilen yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri ve yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri hakkında başvurunun doğrudan Piri Reis Üniversitesine yapılması gerekir.
- Yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan Piri Reis Üniversitesine bu kapsamda yatay geçiş yapan öğrenciler burs/indirim imkânlarından yararlanamamakta olup doğrudan ücretli program/bölümlere kayıt olurlar. (Ek ibare: 04.09.2024 tarih ve 2024/14 sayılı Senato Md.2) Ancak Üniversitemiz Denizcilik Fakültesi veya Denizcilik Meslek Yüksekokulu’na bağlı Deniz Ulaştırma İşletme, Gemi Makineleri İşletmeciliği, Deniz ve Liman İşletmeciliği, Marina ve Yat İşletmeciliği ile Mekatronik programlarında öğrenim görecek kız öğrencilere, kalan öğretim ücreti üzerinden %10 indirim uygulanır.
- ***“GEMİ ADAMI OLUR’’ İBARESİ TAŞIYAN SAĞLIK RAPORU
- ***Gemi adamları sağlık yönergesi hükümlerine göre yetkilendirilmiş olan kamu ve özel sağlık kuruluşlarından alınmış, GEMİ ADAMI OLUR ibaresi taşıyan rapor, Denizcilik Fakültesi (Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği öğrencileri), Denizcilik Meslek Yüksek Okulu ( Deniz Ulaştırma İşletme, Gemi Makineleri İşletmeciliği, Mekatronik, Deniz ve Liman İşletme, Marina ve Yat İşletmeciliği) öğrencileri tarafından çıkartılacaktır. Hastane raporu tamamlandıktan sonra HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ’ne onaylatılıp, verilen Gemi Adamları Sağlık yoklama Belgesi’nin bir adet fotokopisi kayıt sırasında Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne teslim edilecektir.
DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU SUALTI KAYNAK TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ İÇİN PROFESYONEL SUALTI ADAMI OLUR SAĞLIK RAPORU
- ****Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Sualtı Teknolojileri Programına kayıt olacak öğrencilerimiz için “PROFESYONEL SUALTI ADAMI OLUR” ibaresi taşıyan sağlık raporu belgesinin bir adet fotokopisi kayıt sırasında Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne teslim edilecektir.
- (Gemiadamları Sağlık Yoklama Belgesi’ ni almayan veya Profesyonel Sualtı Adamı Olur ibareli sağlık raporunu almayan veya programın gerektirdiği Gemi Adamı/ Profesyonel Sualtı Adamı Olur şartlarını sağlamayan öğrencilerin kayıtları alınmamaktadır.)
ÖNEMLİ BİLGİLER
İngilizce Yeterlik Sınavı
Piri Reis Üniversitesinin Fakülte ve Bölümleri arasında yapılan yatay geçişlerde, hazırlık sınıfını 60 puan alarak başarı ile geçen öğrencilerde İngilizce Yeterlik şartı aranmaz.
Piri Reis Üniversitesinin dışından gelecek öğrencilere İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliği çerçevesinde işlem yapılır.
Yabancı dil muafiyetleri şartlarına sahip ulusal ve uluslararası geçerliliği olan belgeler Hazırlık Okulu Müdürlüğünce değerlendirilmektedir.
Ayrıca Üniversitemiz yatay geçiş burs / indirimlerinden yararlanma koşulları aşağıdaki durumlarda geçerli olacaktır.
- Yatay geçiş burs / indirimleri sadece yıllık kayıt yenilemelerde geçerli olup; uzatma döneminde ve kredi başı ücretlendirmelerde burs / indirimleri geçerli değildir.
- Yatay geçiş burs / indirimlerinde öğrencinin intibakının yapıldığı sınıfa göre öğrencilik süresi hesaplanır.
- Yatay geçiş yapmadan önce hazırlık hariç okumuş olduğunuz dönemler toplam burs süresinden düşülür.
- Verilecek burs / indirim oranları her yıl değerlendirilebilir. Ücretler ile ilgili Mali İşler Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz.
Akademik Yıl Bazında Üniversitemiz Taban ve Tavan Puanlarına buradan erişim sağlayabilirsiniz.
2020 Akademik yılı DGS EK taban ve tavan puanları
2020 Akademik yılı DGS taban ve tavan puanları
2020 Akademik yılı YKS EK taban ve tavan puanları Tablo 3
2020 Akademik yılı YKS EK taban ve tavan puanları TABLO 4
2020 Akademik yılı YKS taban ve tavan puanları
2021 Akademik yılı DGS EK taban ve tavan puanları
2021 Akademik yılı DGS taban ve tavan puanları
2021 Akademik yılı YKS EK taban ve tavan puanları TABLO 3
2021 Akademik yılı YKS EK taban ve tavan puanları TABLO 4
2021 Akademik yılı YKS taban ve tavan puanları
2022 Akademik yılı DGS EK taban ve tavan puanları
2022 Akademik yılı DGS taban ve tavan puanları
2022 Akademik yılı YKS EK taban ve tavan puanları TABLO 3
2022 Akademik yılı YKS EK taban ve tavan puanları TABLO 4
2022 Akademik yılı YKS taban ve tavan puanları
2023 Akademik yılı DGS EK taban ve tavan puanları
2023 Akademik yılı DGS taban ve tavan puanları
2023 Akademik yılı YKS EK taban ve tavan puanları
2023 Akademik yılı YKS taban ve tavan puanları
2024 Akademik yılı DGS EK taban ve tavan puanları
2024 Akademik yılı DGS taban ve tavan puanları
2024 Akademik yılı YKS EK taban ve tavan puanları
2024 Akademik yılı YKS taban ve tavan puanları
DGS puanı ile başvuruda bulunacak öğrencilerimizin DGS Taban ve Tavan puanlarını ÖSYM sayfasından kontrol sağlayabilirler.