BAP Birimi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) KOMİSYON ÜYELERİ
– Prof. Dr. Mehmet Ziya SÖĞÜT (Komisyon Başkanı)
– Prof. Dr. İsmail Hakkı HELVACIOĞLU (Üye)
– Prof. Dr. Sezer ILGIN (Üye)
– Prof. Dr. Zehra AKDENİZ (Üye)
– Prof. Dr. Aykut ARSLAN (Üye)
– Prof. Dr. C. Elif ÖZEN CANSOY (Üye)
– Prof. Dr. Şebnem HELVACIOĞLU (Üye)
PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ (BAP) YÖNERGESİ
(15.03.2022 tarih ve 2022/04 sayılı Üniversite Senatosunda kabul edilmiştir.)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönergenin amacı, Piri Reis Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Biriminin organlarına, görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönerge; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinin (b) fıkrası, 26 Kasım 2016 tarihli “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkında Yönetmelik”, 16 Temmuz 2020 tarih ve 31187 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına dair Yönetmelik” ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Yönergede geçen;
a) Araştırmacı: Bilimsel araştırma projesinin yürütülebilmesi için proje yürütücüsü tarafından proje ekibinde yer verilen; öğretim elemanları, proje konusu ile ilgili lisansüstü öğrenim görmekte olan bursiyer öğrencileri ve eğitimlerini tamamlamış uzmanlığı nedeniyle projede görev verilen kişileri, b) BAP Birimi: Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi görevlerinin de yürütüldüğü Piri Reis Üniversitesi Proje Ofisi Koordinatörlüğü’nü,
c) BAP Birimi Koordinatörü: Piri Reis Üniversitesi Rektörlüğü adına Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nin faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu koordinatörü,
ç) BAP Fonu: Üniversite tarafından bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi amacıyla ayrılan bütçeyi,
d) BAP Komisyonu: Piri Reis Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu’nu,
e) Komisyon Başkanı: Komisyona üniversite adına başkanlık etmekten ve komisyon faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu, rektör tarafından öğretim üyeleri arasından görevlendirilen ve rektöre karşı sorumlu kişiyi,
f) BAP Protokolü: Desteklenmeye karar verilen Bilimsel Araştırma Projelerinin yürütücüleri ile Piri Reis Üniversitesi arasında imzalanan Bilimsel Araştırma Projesi Destekleme Protokolü’nü,
g) Ara Raporu: Proje işleyişi sırasında her bir proje türüne göre belirlenmiş zamanlarda proje ile ilgili bilimsel, idari ve mali gelişmelerin rapor edildiği metni,
ğ) Hakem/Danışman: BAP Komisyonu’nun proje önerilerinin değerlendirilmesinde gerek gördüğü takdirde görüşlerinden yararlanacağı, ilgili alanlarda uzmanlaşmış, en az doktora derecesine sahip, Üniversite içinden veya dışından bilim insanlarını,
h) Proje: Tamamlandığında, sonuçları ile alanında bilime ulusal ve/veya uluslararası ölçülerde katkı yapması ve ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlaması beklenen bilimsel içerikli, Piri Reis Üniversitesi’nin kurum içi ve/veya dışı, ulusal ve/veya uluslararası kurum ya da kuruluşların katılımlarıyla da yapılabilecek projeler ile bilim insanı yetiştirme ve araştırma altyapısı kurma ve geliştirme projelerini,
ı) Proje Ekibi: Projenin yürütücüsü ve araştırma faaliyetlerinde bulunacak araştırmacıları ve bursiyerleri,
i) Proje Yürütücüsü: Araştırma konusunu öneren, projenin hazırlanmasından, başvurusunun yapılmasından ve yürütülmesinden sorumlu olan kurum mensubu (tam zamanlı) öğretim üyesi veya doktora, tıpta uzmanlık ü ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış kişiyi,
j) Hizmet Buluşları: Fikri ve sınai mülkiyetin oluşmasına katkıda bulunan, Piri Reis Üniversitesi ile herhangi bir sözleşme çerçevesinde çalışan tüm tam ve yarı zamanlı akademik ve idari personel ile öğrencileri (Lisans, Lisansüstü öğrencileri, değişim programları öğrencileri ve stajyerler de dâhil.) kapsayan kişiler tarafından PRÜ kaynakları kullanılarak gerçekleştirilen buluşlardır.
k) Rektör: Piri Reis Üniversitesi Rektörünü,
l) Senato: Piri Reis Üniversitesi Senatosunu,
m) Sonuç Raporu: Proje için belirtilen bitiş tarihini izleyen en geç bir ay içerisinde, Komisyon tarafından belirlenen formata uygun olarak, proje süreçlerinin yanı sıra yapılan çalışma ile ilgili detaylı bilginin aktarıldığı, sonuçların bilimsel yaklaşımlarla yorumlandığı ve karara bağlandığı, çıktılar ile ilgili bilgilerin aktarıldığı rapor metnini; Lisansüstü tez projeleri için, ilgili birimlerce onaylanmış tezleri,
n) Üniversite: Piri Reis Üniversitesi’ni,
o) YÖKSİS: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ortak veri tabanını, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
BAP Komisyonu, Koordinatör ve Görevleri,
BAP Komisyonu
MADDE 4 – (1) BAP Komisyonu, Rektör tarafından görevlendirilen bir komisyon başkanının başkanlığında senatonun önerisiyle Rektör tarafından görevlendirilen, en az yedi en çok on bir öğretim üyesinden oluşur.
(2) Komisyon üyeleri, Üniversitede var olan bilim dalları arasında denge gözetilmek suretiyle dört yıl için görevlendirilir. Süresi biten üye aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.
(3) Komisyon üyeleri; görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirmediklerinin tespit edilmesi halinde, Senatonun önerisi üzerine Rektör tarafından görev süreleri dolmadan görevden alınabilirler.
(4) Komisyon, komisyon başkanının çağrısı üzerine üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Oylar kabul veya ret şeklinde verilir. Oyların eşitliği durumunda komisyon başkanının kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış kabul edilir.
BAP Komisyonunun görevleri
MADDE 5 – (1) BAP Komisyonunun görevleri şunlardır:
a) BAP Komisyonu, proje başvuru takvimini her yıl ilan etmekle yükümlüdür.
b) Her yıl bütçeden alınacak paya esas olmak üzere bütçe çalışmasını yapar.
c) Üniversitenin bilim politikaları doğrultusunda, öncelikli araştırma alanlarını belirler ve proje destekleme önceliklerini duyurur.
ç) BAP Komisyonu, Yükseköğretim Kurumları BAP Hakkında Yönetmelik’in 7. maddesinde belirlenen hususlar ile bu Yönergede belirlenen ölçütler doğrultusunda sunulan projeleri süresi içinde değerlendirir ve sonuçlandırır.
d) Desteklenmesine karar verilen projeleri Rektörlük onayına sunar.
e) Araştırma projelerinin ara ve sonuç raporlarını değerlendirir ve bunların geciktirilmesi durumunda uygulanacak yaptırımları belirler.
f) Üniversite bilim politikasının oluşturulmasına katkıda bulunur.
g) Araştırma kalitesinin ve araştırmacı sayısının artırılmasına yönelik çalışmalar yapar.
ğ) Sözleşme, yönerge ve telif maddesine aykırı durumlarda yaptırımları belirler.
h) Proje önerisine uygun yürütülmeyen, başarısız bulunan projelerin devam edip etmemesine karar verir. Gerekli gördüğü hallerde, proje çalışmalarını yerinde inceleyebilir; proje içeriğini, yürütücüsünü, araştırmacıları, bütçesini ve süresini değiştirebilir veya projeyi iptal edebilir.
ı) Komisyon, desteklenen projelerin bu maddede yer alan kriterlere uygunluğundan sorumludur.
i) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapar.
j) Rektör tarafından verilen diğer görevleri yapar.
BAP Koordinasyon Birimi Koordinatörü ve görevleri
MADDE 6 – (1) BAP Koordinatörü, Rektör tarafından görevlendirilen Bilimsel Araştırma Projeleri
Koordinasyon Birimi’nin faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu kişidir.
(2) BAP Koordinatörünün görevleri şunlardır:
a) Bilimsel Araştırma Projeleri Biriminin programı ve çalışmalarını BAP Komisyonu kararları doğrultusunda düzenletmek ve yürütmek,
b) Bilimsel Araştırma Projeleri ile ilgili duyuruları hazırlamak,
c) Bilimsel Araştırma Projeleri ile ilgili yazışmalar yapmak,
ç) YÖKSİS’e veri girişlerinin belirlenen zamanlarda yapılmasını sağlamak ve kontrol etmek,
d) BAP Komisyonu çalışmaları ile ilgili istenen raporları Rektörlüğe sunmaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Proje Ekibi, Proje Yürütücüsü, Başvuru ve Süreçler
Proje Ekibi ve Proje Yürütücüsü
MADDE 7 – (1) Projelerde yer alan yürütücü, araştırmacılar ve bursiyerlerin tamamı proje ekibini oluşturur.
(2) (Değişik: 07.02.2024 tarih ve 2024/03 sayılı Senato Md.6.) Üniversite’de görevli Araştırma Görevlisi, Öğretim Elemanı ve Öğretim Üyeleri projelerde yürütücü olabilirler. Ayrıca Sözleşmeli kadrolarda bulunan yabancı öğretim üyeleri/elemanları, doktora unvanını almış olmaları ve teklif edecekleri proje süresi kendisi hakkında Üniversite tarafından yapılmış sözleşme süresini aşmamak kaydıyla projelerde yürütücülük yapabilirler. BAP Komisyonu, proje türlerine göre yürütücülük için önceden ilan etmek kaydıyla ilave şartlar koyabilir.
(3) BAP Komisyonu tarafından desteklenecek olan projelerde Üniversite mensubu akademik personel ve diğer personel, kurum dışı ulusal veya uluslararası tüm bilim insanları ile öncelik Üniversitemiz öğrencilerinde olmak kaydıyla Üniversitede eğitimlerini sürdüren tezli yüksek lisans veya doktora öğrencileri projelerde araştırmacı olarak görev alabilirler. Araştırmacıların belirlenmesi tamamen yürütücünün sorumluluğundadır.
(4) BAP Bursiyerleri aynı anda en fazla 1 projede çalışabilirler. Bursiyerler, haftada en fazla 30 saat ya da ayda en fazla 20 gün çalışabilirler ve ödenecek ücret ilgili yılın günlük brüt asgari ücret miktarını geçemez.
Başvuru tarihleri ve proje başvurusu
MADDE 8 – (1) Proje başvuruları, yılda iki dönemde gerçekleştirilir. BAP Komisyonu gerekli hallerde bazı proje türleri için başvuru süreleri ile ilgili farklı düzenleme yapabilir.
Projelerin değerlendirilmesi, kabulü ve izlenmesi
MADDE 9 – (1) Proje başvuruları yapıldıktan sonra BAP Komisyonu, ilan ettiği kurallar çerçevesinde projeleri, gerek gördüğü takdirde hakem görüşü de alarak değerlendirir (EK-3) ve projenin desteklenip desteklenmeyeceğine karar verir. BAP Komisyonu gerekli hallerde bazı proje türlerini belirli dönemlerde değerlendirmeye alabilir. Bu koşullarla ilgili daha önceden araştırmacılar BAP Komisyonunca bilgilendirilir.
(2) BAP Komisyonu, format olarak ara raporu istenen projeleri yürütücünün hazırlamış olduğu ara raporları üzerinden takip eder. Gerek gördüğü durumlarda çalışmaları yerinde inceleyebilir. Yapılan değerlendirme ve incelemeler sonucunda, gerekli hallerde hakem görüşüne başvurarak projenin desteklenmesine devam edilip edilmeyeceğine karar verir.
Bilimsel araştırma projeleri seçiminde dikkate alınacak kriterler
MADDE 10 – (1) Araştırma projeleri, Üniversitenin uzman elemanı bulunan her bilim dalı ile ilgili olarak, Üniversite Senatosu’nun belirlediği üniversite bilim politikasına veya ülke bilim politikasına uygun konulara öncelik verilerek değerlendirilir ve seçilir. Araştırma projelerinin evrensel ve ulusal bilime, ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlaması esastır.
(2) Bilimsel araştırma projelerinin seçimi ve desteklenmesinde; denizcilik alanıyla ilgili konular başta olmak üzere, mühendislik ve temel bilimler içerikli, sonuçları uygulamaya dönük, kaynakları ve faaliyetleri bakımından çok katılımlı, çok merkezli, kurumlar arası, uluslararası ve disiplinler arası nitelikteki projelere öncelik verilir.
Yürütücü destek koşulları
MADDE 11 – (1) Yürütücülerin BAP projelerinden yararlanmasına ilişkin sınırlamalar ve bir yürütücünün aynı anda kaç adet proje yürütebileceği, aynı proje türünden aynı anda proje yürütüp yürütemeyeceği BAP Komisyonunca belirlenir ve bu kurallar Rektörlük oluru ile yürürlüğe girer.
Proje süresi
MADDE 12 – (1) BAP Komisyonu tarafından desteklenecek olan projelerin süreleri, azami üç yıldır. Üç yıldan daha az süreyle başvurulup kabul edilen projelerde, yürütücünün talebi üzerine BAP Komisyonu kararı ile toplam proje süresi 36 ayı geçmemek üzere bir yıla kadar ek süre verilebilir.
(2) Tez projeleri için verilen süreler, yetkili birimler tarafından tezler için verilen yasal ek süreleri kapsayacak şekilde uzatılabilir. Ancak tez projeleri için sağlanacak mali destekler, ilgili lisansüstü eğitim ve öğretim mevzuatında belirlenen normal öğrenim süreleri (Yüksek lisans tezleri için azami 1 dönem; Doktora tezleri için azami 4 dönem) ile sınırlıdır.
Bütçe ve harcama kalemleri
MADDE 13 – (1) Projelere sağlanacak destek miktarlarına BAP Komisyonu karar verir ve Rektörlük oluru ile yürürlüğe girer. Belirlenmiş olan destek miktarlarında değişiklik yapmak BAP Komisyonunun yetkisindedir. Projelerin bütçeleri belirlenmiş olan proje destek üst limitlerinin üzerinde olamaz.
(2) BAP Birimi tarafından desteklenecek olan projelerin harcama kalemleri ve bu kalemlerin destek oranları BAP Komisyonu tarafından belirlenir ve Rektörlük oluru ile yürürlüğe girer.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Proje Değerlendirme ve Kabul Süreci
Projelerin değerlendirilmesi
MADDE 14 – (1) Bir proje yürütücüsü tarafından hazırlanan proje önerisi, Piri Reis Üniversitesi
BAP Proje Başvuru Formu (EK-2) ve ekleriyle, BAP Birimi’ne iletilir. Proje başlama tarihi itibariyle uzmanlık/doktora eğitimini tamamlamış araştırmacılar ile öğretim üyeleri proje yürütücüsü olarak başvuruda bulunabilirler.
(2) BAP Birimi’ne iletilen başvurular burada öncelikle teknik ön değerlendirmeye tabi tutulur. Yapılan incelemede ilgili formların tam ve eksiksiz doldurulması, gerekli belgelerin başvuru dosyasına eklenmiş olması ve bütçe kalemlerinin doğru hazırlanması vb. teknik detaylar kontrol edilir. Formata uygun olanlar bilimsel değerlendirme sürecine alınır.
(3) Önerilen Bilimsel araştırma projelerinin desteklenmesi kararı BAP Komisyonu tarafından verilir.
(4) BAP Komisyonu teklif edilen projeleri değerlendirme sırasında, gerek görürse proje konusu ile ilgili hakem/danışmanların görüşünü de alabilir.
(5) Değerlendirme yapacak olan hakem/danışman, proje önerisini; özgün olup olmadığını, kullanılan araştırma yöntemini, yönetici ve araştırmacıların varsa konu ile ilgili yayınlarını, proje maliyetini ve harcama (makina-teçhizat, hizmet alımı, sarf malzemesi, saha çalışması harcamaları, yolluk, vb. gider) gerekçelerini dikkate alarak değerlendirir ve raporunu BAP Komisyonu’na sunar.
(6) Evrensel ve ulusal bilime, Ülkemizin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına ve Üniversitemizin belirlediği bilimsel öncelikli alanlarında gelişmeye katkı sağlayacak, en az bir yıl en çok üç yıl süre içinde tamamlanacak projeler BAP projesi olarak desteklenirler.
(7) Desteklenmesine karar verilen projeler için, proje yürütücüleri ile Üniversite arasında, proje ile ilgili ayrıntıların belirlendiği “BAP Protokolü” (EK 4) imzalanır.
(8) Yeterli ödenek bulunmaması nedeniyle desteklenemeyen proje önerileri, daha sonraki yıllarda değerlendirilmek üzere proje yürütücüleri tarafından tekrar sunulabilir.
Projenin Başlaması
MADDE 15 – (1) BAP Komisyonu tarafından desteklenmesine karar verilen projeler, Proje yürütücüsü ile Üniversite arasında protokolün imzalanması ile yürürlüğe girer ve protokolde belirtilen proje başlama tarihinde proje başlamış sayılır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Proje Yürütme Süreci, Projelerin Sonuçlandırılması, Bütçe ve Harcama Uygulamaları
Proje ara ve sonuç raporları
MADDE 16 – (1) Proje yürütücüleri, Komisyon tarafından kabul edilen formatta hazırlanan Ara Raporunu; proje başlama tarihinden itibaren her altı ayda bir ya da Komisyon’un proje içeriğine ve süresine göre belirleyecekleri dönemlerde BAP Birimi’ne teslim ederler. Raporların nasıl teslim edileceği BAP Birimi tarafından yürütücülere bildirilir.
(2) Sonuç raporu istenilen proje türleri için yürütücüleri proje sözleşmesinde belirtilen bitiş tarihini takiben bir ay içinde projenin tüm faaliyetlerini ve çıktılarını içerecek şekilde detaylandırılmış BAP Komisyonunca belirlenmiş formatta hazırladıkları Sonuç Raporunu BAP Birimi’ne sunmak zorundadır. Sonuç raporu istenmeyen projelerde bunun yerine “Geri Bildirim Formu” hazırlanarak BAP Birimi’ne sunulması gerekmektedir.
(3) Gerekli görüldüğü hallerde Yönerge ekinde yer alan Ara Raporu ve Proje Sonuç Raporu içerikleri ve formatı, BAP Komisyonu tarafından değiştirilebilir; Rektörlük oluru alındıktan sonra yürürlüğe girer ve araştırmacılara duyurulur.
BAP Fonu
MADDE 17 – (1) Bu yönergede düzenlenen hususlarda ve Yönerge kapsamında kabul edilen projelerin yürütülmesinde ve sonuçlanmasında kullanılmak üzere her sene Üniversite tarafından bir bütçe ayrılır. Ayrıca, bu Yönerge kapsamında desteklenen projelerden elde edilen gelirler, projeler için yapılacak bağış ve yardımlar da Fon’a dahil edilir.
(2) İhtiyaç olması durumunda, Komisyonun uygun görmesi ve Fon’da yeterli kaynak bulunması şartıyla proje bütçesine ek destek verilebilir.
(3) Yılsonu itibarı ile Fon’da kullanılmayan kaynak kalması halinde, bu kaynak sonraki yıllarda kullanılmak üzere Fon’da saklanır.
(4) Fon’da bulunan kaynak, Bilimsel Araştırma Projeleri için gerekli, bursiyer, bilimsel konferanslara katılım, yolluk, hizmet alımları, saha çalışmaları, tüketim malları ve malzeme alımları, demirbaş alımları ile makine-teçhizat alımları ve buna ilişkin diğer giderler için kullanılır. Ödeneklerin kullanımı ve Cihaz/Alet/Kimyasal/Malzeme/Sarf malzemesi harcamaları
MADDE 18 – (1) BAP ödeneği; proje için gerekli bursiyer ücretleri, yolluk, yevmiye, kongre, konferans, sempozyum, çalıştay gibi bilimsel toplantılara katılım, hizmet alımları, tüketim malları ve malzeme alımları, demirbaş alımları ile büro makineleri alımları ve buna ilişkin diğer giderler için kullanılır.
(2) Projelerde gerçekleştirilecek olan harcamalar, satın alma işlemleri 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 58. maddesi, “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkındaki Yönetmelik” ve “Piri Reis Üniversitesi İhale Yönetmeliği”ne uygun olarak gerçekleştirilir.
(3) Proje yürütücüsü, proje başlama tarihinden sonra kabul edilen proje bütçesine göre gerekli harcamalar yapılacağı zaman BAP Birimi’ne ihtiyaç isteminde bulunur. Birim, bütçe ve mali olanakların uygunluğu çerçevesinde bu talebi en kısa zamanda değerlendirir. Projenin ihtiyacı olan makine-teçhizat, sarf malzemesi ve hizmet alımı dahil tüm satın alımlarda Üniversite mevzuatına uyulur.
(4) Projeler kapsamında alınan her türlü taşınmaz ve taşınır malzeme (demirbaş, sarf v.b), BAP Birimince ve ayniyat saymanlığınca usulüne uygun şekilde kaydedilir ve proje ekibinin kullanımı için proje yürütücüsüne zimmetlenir. Bütün bu malzemelerin mülkiyet hakkı Üniversiteye aittir. Proje yöneticileri, proje bağlamında temin edilen makine ve teçhizatı proje ihtiyacı için kullanımdan arta kalan zamanlarda benzer konuda çalışan Üniversite araştırmacılarının kullanımına da açmak durumundadır.
(5) Kabul edilen proje bütçesinde, kalemler arası aktarım, proje yürütücüsünün gerekçeli başvurusu üzerine Komisyonca karara bağlanır. Alınacak araç gereç ve teçhizatın cinsinde değişiklik yapılması, projede öngörülmeyen yeni teçhizat alınması, proje kapsamında alınan teçhizatın proje süresince çok zorunlu hallerde bakım ve onarımına yönelik giderlerin Fon’dan karşılanması, proje yürütücüsünün gerekçeli başvurusu ve Koordinatörün imzası ile Komisyona sunulur ve karara bağlanır.
Projenin işleyişi sırasında oluşan talepler ve değerlendirilmesi
MADDE 19 – (1) Projeler kapsamında ortaya çıkan her türlü plan değişikliği, bursiyer ekleme çıkarma, ek bütçe talebi, süre ekleme, projenin iptali gibi tüm talepler BAP Komisyonu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır ve Rektör tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girer.
Yürütücüler bu kurallara uymakla yükümlüdür. Projelerin dondurulması veya askıya alınması
MADDE 20 – (1) Projelerin süresi içinde tamamlanmasını engelleyecek şekilde ortaya çıkan mücbir sebepler nedeniyle, yürütücünün başvurusu ve BAP Komisyonunun değerlendirmesi ile proje belirli bir süre için dondurulabilir. Belirtilen mazeretin mücbir sebep olup olmadığına BAP Komisyonu karar verir. Mücbir sebepler ortadan kalktığında proje BAP Komisyonu kararı ile yeniden başlatılabilir. Projenin dondurulduğu süre proje süresinden düşülmez. Proje, süresi dolmuş bir tez projesi ise askıya alınır, mücbir sebepler komisyon tarafından incelenerek karara bağlanır.
Projeden temin edilen demirbaşlar
MADDE 21 – (1) Projeler kapsamında satın alınan cihaz, alet, bilgisayar, fotoğraf makinesi ve kitap gibi demirbaşların zimmetleri, BAP Birimi onayıyla ayniyat birimi tarafından proje çalışmaları sonuçlanıncaya kadar yürütücü üzerine yapılır. Başarılı bir şekilde tamamlanan projeler ile proje işleyişi sırasında veya sonunda başarısız olarak kapatılan projelerin bütçesinden satın alınan tüm demirbaş ve sarf malzemeleri, Üniversite araştırmacılarının kullanımına açılır ve zimmet devir işlemleri BAP Birimi onayıyla ayniyat birimi tarafından düzenlenir.
(2) Proje kapsamında satın alınan kitaplar proje bitimine kadar yürütücünün zimmetinde kalır ve proje bitiminden sonra Üniversite kütüphanesine devredilir. Proje çıktılarının fikri mülkiyet ve telif hakları MADDE 22 – (1) 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet kanunu ve 30195 Sayılı Çalışan Buluşlarına, Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlara ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlara Dair Yönetmelik Hükümleri gereğince, Üniversite içinde yürütülen BAP kapsamında herhangi bir çalışma sonucu ortaya çıkan buluş sahibi/sahiplerinin buluşları hizmet buluşu olarak kabul edilecektir. Araştırmacı, bir hizmet buluşu yaptığında, bu buluşunu yazılı olarak ve geciktirmeksizin BAP Birimi’ne bildirmekle yükümlüdür. Üniversite, hizmet buluşu ile ilgili olarak araştırmacının bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren dört ay içinde yazılı olarak tam veya kısmi hak talebinde bulunabilir. Süreçle ilgili Piri Reis Üniversitesi Fikri ve Sınai Haklar Yönergesi ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
(2)Projelerden elde edilen bilimsel sonuçların 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile tanınan telif hakları ilgili mevzuat hükümleri uyarınca eser sahiplerine aittir. Projeden elde edilen bilimsel sonuçlara ilişkin yapılan yayınlarda, Piri Reis Üniversitesi BAP fonundan desteklenerek yapıldığı ve ilgili projenin adı ve proje numarası belirtilmelidir. Projeden elde edilen bilimsel sonuçlara ilişkin yapılan yayınların telif hakkından doğan mali haklar, aksine haklı bir gereklilik olmadıkça, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde duruma göre kısmen veya tamamen Piri Reis Üniversitesi’ne devredilecektir.
(3) Gelir getirici buluş, ürün ya da patent ortaya çıkması durumunda ortaya çıkacak gelirin dağılımı için Piri Reis Üniversitesi Fikri ve Sınai Haklar Yönergesi ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Projelerden yapılacak yayınlarda proje desteklerinin ve adres bilgilerinin gösterilmesi
MADDE 23 – (1) BAP tarafından desteklenen projeler kapsamında bilimsel yayın üretilmesi durumunda Üniversite mensubu araştırmacıların Üniversiteyi adres göstermeleri ve BAP desteğini belirtmeleri zorunludur.
(2) Adres bilgisinde Üniversitenin adının İngilizce yayınlarda “Piri Reis University” şeklinde; Türkçe yayınlarda “Piri Reis Üniversitesi” şeklinde gösterilmesi gereklidir.
(3) Çalışmanın BAP Komisyonu tarafından desteklendiğini ifade etmek için İngilizce hazırlanmış makalelerde “This work was supported by Scientific Research Projects Commission of Piri Reis University. Project number “……….”; Türkçe hazırlanmış makalelerde ise “Bu çalışma Piri Reis Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir. Proje numarası “……….” belirteci kullanılmalıdır.
ALTINCI BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 24 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırma
MADDE 25 − (1) Piri Reis Üniversitesi Senatosunun 16/05/2013 tarih 2013/03 sayılı toplantısında görüşülerek kabul edilen “T.C. Piri Reis Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Yönergesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 26 – (1) Bu Yönerge; Piri Reis Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 27 – (1) Bu Yönerge hükümlerini Piri Reis Üniversitesi Rektörü yürütür.
EKLER
EK-1: BAP Başvuru, Değerlendirme ve Kapanış Süreci
EK-2: BAP Başvuru Formu
EK-3: BAP Değerlendirme Formu
EK-4: BAP Protokolü
EK-5: BAP Ara ve Sonuç Raporu Formları (BAP Fonundan desteklenen Yüksek Lisans ve Doktora Tez çalışmaları için Enstitü onaylı tez kopyası sonuç raporu yerine geçmektedir)